Selvom festen er eftertragtet, og billetterne bliver revet væk på få sekunder, er årsfesten meget mere end et brag af en fest; det er hæder af de ekstraordinære.
TEKST Dianna Korshøj FOTO Amalie Lundsgaard
Billetterne til universitetets årsfest blev revet væk på 4 minutter, og selv de efterfølgende musikbilletter var væk før man kunne blinke. Festen var alt man kunne ønske sig, med mad i særklasse og musikalske indspark, som tvang danseskoene ud på gulvet. Ved festens start blev deltagerne med få minutters opmærksomhed fra Rektor og tilhørende videopræsentationer gjort opmærksom på hvorfor vi var samlet. Og med et taknemmeligt blik mod festarrangørerne, spoler vi tiden tilbage til før festen, for vi havde i sandhed noget at fejre.
Årsfesten er en fejring og hyldest, som tydeligst ses ved ceremonien få timer før dét de fleste af os kender som årsfesten. En ceremoni for særligt indbudte gæster fra erhvervsliv, organisationer og universitetsverdenen. En ceremoni, som kun få studerende kender eller er inviterede til. For at få en invitation som studerende, skal man nemlig udmærke sig i råd og udvalg, som har særlig betydning for universitetet. En taknemmelighed for den forskel man som studerende gør for universitetet, ved at inddrage et studenterperspektiv i de beslutninger, universitetet drives af. For ceremonien er af en særlig kaliber, som med sit formelle og prestigiøse format, skriver sig ind i sin omverden med sin forskning, undervisning og strategi. Noget, som måske kan virke langhåret for de, der ikke allerede er en del af sådanne drøftelser. Derfor er formålet med denne artikel at give ceremonien en moderne klipning og udtynding, så det bliver tydeligere hvad vi reelt fejrer, når billetsalget de næste år igen bliver åbnet.
Vores betydning for omverden
Ceremonien bliver åbnet med en formel tale fra universitetsbestyrelsens formand: Lene Espersen, som efter en årrække på posten, i år gav sin afgående tale. Derfor reflekterede denne tale også særligt de ting, som hun i sin tid som formand har været stolt af. Her lagde hun særligt vægt på, at hun har haft æren af at være formand i en tid, som var præget af statslige nedskæringer, men at vi som universitet stadig har kunnet udmærke os. Vi har haft et tværfagligt perspektiv, en mission om at udmærke os og gøre en forskel. Noget, hun påtaler, at særligt kriserne de senere år har vist, er af stor betydning. En tråd, Rektor med sin tale samler op. Med Niels Bohr som tænkt forbillede i citatet: ”Forskelligheder udgør helheden”, udtrykker han, at universitets mange fagkompetencer er sammen om at løse problemer. Komplicerede problemer, som han argumenterer, kræver en stærk mission; ikke kun for at løse, men også for have en relevant og positiv indvirkning på både mennesker og samfund. Han fortæller, at universiteternes position i samfundet undergår forandringer; vi kæmper for fri forskning, men vi må også være klar til at deltage i missionen for en bedre verden. Derfor fremhæver han også AAU Science & Innovation Hub, som åbnes til efteråret, da denne står klar til at løse både store og små missioner, og understreger relevansen for at vi, som et missionsdrevet universitet, vil være med til at løse de udfordringer, man ikke må lukke øjnene for. En videohilsen fra uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) takkede netop universitetet, for at gøre en forskel for de udfordringer, verden står overfor. Vi blev takket for at bringe forskningen ud i erhvervslivet, og for at have en mission og et samarbejde som gør det realistisk at nå de mål, regeringen og Folketinget har sat sig.
Særlig hæder fra AAU
Ceremonien er også det sted, hvor universitetet hylder særlige udmærkelser og værdier. Som i traditionel forstand, er der her taler (og videoer ved fravær), kulturelle gaver, klassisk musikalsk indspark og blomster; kindkyssende har nok som den eneste ting i ceremoniens formelle udtryk, fornyet sig i takt med tiden og er er udgået. Her blev udnævnt en æresdoktor fra hver af fakulteterne, som hver har udmærket sig med forskning, universitetet særligt vil hylde. Årets æresdoktorer er: Muriel Médard, Gregory Paul Winter, Elizabeth Shove, Karin Ekström Smedby, og Mike Savage. Derudover er ceremonien også dét sted, hvor den øverste akademiske grad formelt bliver tildelt. Ikke mange er indehavere af denne grad, da det kræver at have flyttet forskningsområdet substantielt, og siden sidste årsfest (2019-2022), har det kun været det medicinske og kliniske område af SSH (Det Humanistiske og Samfundsvidenskabelige Fakultet), som nok i lyset af pandemien har udmærket sig her. De nyudklækkede doktorer er: Stine Linding Andersen, Matthew J. Maurer, Kristian Kjær Petersen, Henrik Toft Sørensen, Gunnar Lauge Nielsen og Carsten Reidies Bjarkam.
Hæder fra omverden
Udmærkelserne kommer denne dag dog ikke kun inde fra universitetet. Som fast indslag inviteres Spar Nord Fonden, Det Obelske Familiefond og Novi til ceremonien, for at hylde de værdier, vi er fælles om: forskning, undervisning og iværksætteri. Spar Nord Fondens Forskningspris tildeles til ”en yngre forsker som anerkendelse af et særligt fremragende forskningsprojekt”, og gik i år til den 30-årige læge og ph.d. Christoffer Polcwiartek. Christoffer udmærkede sig med sin ph.d.-afhandling, hvor han giver bedre præmisser for patienter med svær psykisk sygdom, da han har vist, at EKG-udslag hos denne patientgruppe i langt højere grad kan gøre det muligt at identificere hjertesygdomme tidligere. Det Obelske Familiefonds Undervisningspris er en, vi som studerende har helt tæt på, da vi har været med til at nominere ekstraordinære undervisere. Hvert fakultet har indstillet en underviser, hvor udmærkelsen til prisen i år stod med valget mellem Mads Pagh Nielsen, Mikkel Jensen, Rolf Luneborg Lund, Ali Ajourlu og Sabine Michelsen Raunbak. Med sin nærværende undervisning og interesse i sine studerendes trivsel, udmærkede Mads Pagh Nielsen sig til prisen. Sidste overrækkelse tildeles studerende på 9. eller 10. semester, som under deres studietid har udviklet en forretningsidé, som vurderes med et så stort potentiale, at konceptet kunne omsættes til en ny virksomhed i Aalborg. I år gik NOVI Legatet til Rozalia Godsk og Anders Godsk, som har udviklet Cinematronic, som via et armbånd blandt andet kan måle biografdeltageres reaktioner, og derfor kan hjælpe underholdningsbranchen med at udvikle produkter som i højere grad er målrettet modtagerne.
Studenterperspektivet
Som studerende er store missioner og priser måske langt fra vores hverdag på studiet, men den hæder som italesættes ved ceremonien, er en, vi kan være stolte af. Doktorer, æresdoktorer og priser viser, at vi med vores faglighed kan komme langt, hvis vi ønsker. Det viser hvilke værdier vi, som studerende har i ryksækken, når vi skal ’sælge’ os selv, til det første rigtige job. Det viser, at vi kan nå langt, hvis vi har en god idé. Ikke mindst får vi, med Det Obelske Familiefonds Undervisningspris bekræftet, at lige netop de oplevelser vi, som studerende har i undervisningslokalet, har stor betydning, når kun særligt udvalgte udmærkes. Og netop den pris er også en, hvor vi som studerende bliver inviteret til orde. For undervisningen har stor betydning for os, når underviserne faciliterer de beslutninger og værdier, universitetet som institution sætter for dagen. Derfor blev vores værdier også italesat i talen fra Studentersamfundets formand. En taknemmelighed for undervisning, som vækker både interesser og fagkompetencer, men også en blid kritik af helhedsbilledet. Som forlængelse af Lene Espersens blik for nedskæringer, blev der her lagt vægt på, at det ikke kun bør være jobmarkedet universitetet bør indrette os under. Vi uddanner os ikke kun til at fylde en efterspørgsel, men som Rektor også påpegede, skal vi være åben for at skabe de nødvendige forandringer, der er behov for. Vigtigheden af at inddrage de studerende i facilitering af de beslutninger, Folketinget og regeringen har sat for døren, og vigtigheden af prioritering og inddragelse i et godt studiemiljø, som bedst ses af os, lød det fra talerstolen.
Som studerende er årsfesten derfor ikke kun et sted for dansesko, men også et sted, hvor vi kan få øje for hvordan vi passer ind i det større billede.