Tror du på dig selv? Tør du bevæge dig udover din komfort zone? Og tør du prioritere dig selv og dit liv? Tag med på rejsen fra YouTube-kartoffel til selvsikker på 30 dage.
TEKST Dianna Korshøj
Vi har alle haft forskellige corona-projekter, og selvom indretning og bagværk var de helt store trends, ligner mit hjem sig selv, og min færdigkøbte pølsehornsdej ser stadig ikke skyggen af surdej. I stedet tog jeg fat på noget mere grundlæggende, nemlig troen på mig selv. Et sted mellem nørd og sofakartoffel ligger YouTube som en skattekiste, som bare venter på at blive åbnet. Mens andre ser kaos-videoer eller lifehacks, boomer mine algoritmer af forskning og selvhjælp. Som udadvendt introvert, vil jeg gerne lære hvordan man rent faktisk skal snakke med andre mennesker, når mit udadvendte jeg endnu engang tvinger den generte lille pige ind i menneskemængden. Her kom Matthew Hussey mig til undsætning.
Likeable dating guru
Oprindeligt var Matthew Hussey kendt som dating-coach, men har de senere år ændret kurs, og satser nu mere på det hele menneske, og hjælper både YouTube-seere og kunder med at skabe et liv, som man er glad for at være i. Om det handler om store livsstilsændringer eller mindre parforholds-dilemmaer, så prøver han på at omsætte populær selvhjælps litteratur, forskning og egne åbenbaringer til små lavpraktiske tips og tricks, man kan bruge i sin hverdag. Han er køn, velformuleret og relaterbar, så der skulle ikke mange overvejelser til, før jeg blev en lille brik i pølen af hans 2,36 millioner følgere. Hurtigt fandt jeg ud af, at han som mange af de andre populære selvhjælps-streamere, bruger megen af sin tid på både at promovere sig selv, samt gentage og omformulere ’gamle’ guldkorn, MEN (!) alligevel blev jeg nysgerrig. Han begyndte at promovere et gratis kursus, og selvom jeg mange gange ignorerede det som ligegyldig reklame, vil jeg indrømme, at det alligevel satte sig fast. 30-day confidence challenge var efter sigende både nem at implementere i sit liv, en del af et større fællesskab, og måske bedst af alt: GRATIS. Hvordan man ved 5 nemme udfordringer i en måned kunne højne både selvværd og selvtillid og skabe bedre relationer, var mere end hvad min nysgerrighed kunne stå for. Jeg tog springet fra uforpligtet og semi-anonym YouTube seer, til forpligtet kursusdeltager med over tusind deltagende sparringspartnere, som endda inkluderede en håndfuld fra Danmark.
Tanken bag MH confidence
Grundtanken er, at i stedet for hele tiden at sammenligne os selv med normative bestræbelser i udseende og milepæle, og så slå os selv i hovedet over ikke at være lige så god som andre, så skal vi lære at, hvis ikke vi kan være glad for den hånd vi er givet, så i det mindste acceptere den, og få det bedste ud af den. Ligesom i Master Chef, hvor man vælger nogle ingredienser, og skal få det bedste måltid ud af det – Som han siger, så sidder de jo ikke og græder over, at de ikke fik spidskommen. De tager udfordringen op og skaber et ekstraordinært måltid ud fra de ingredienser, de har foran sig. Ingredienserne er som han siger, ikke din kunst, men hvordan du bruger dem, er der hvor du kan skabe dit mesterværk. Han fortæller, at det er vigtigt ikke kun at måle sig selv i hvordan man ser ud, hvad man har opnået, og den anerkendelse, man får udefra. Den målestok kan nemt briste. Mister man sin kæreste, sit hjem, job eller bopæl, kan man føle sig fortabt, hvis det var deri man overvejende målte sit værd. Selvom man kan fortælle sig selv, at alt er godt (nok), og at man er okay som man er, kræver det ifølge Matthey Hussey, at følelserne også følger med. For ham er der nemlig forskel på hvad man logisk kan fortælle sig selv, og hvad man måske mere grundlæggende føler. For at overbevise følelserne, ja, så kan det kræve hårdt og vedvarende arbejde, opmærksomhed og handling. En omstilling denne udfordring efter sigende kan skyde i gang.
De tre niveauer
Matthew Hussey bruger confidence som et mere omfavnende begreb for selvværd, selvtillid og opfattet selvsikkerhed, og går derved mere pragmatisk til værks på tværs af både psykologi, sociologi og filosofi. Han opdeler således confidence i tre dele: surface, lifestyle og core, som derved favner egne tanker om sig selv, omverdens opfattelse og grundlæggende mening, som tilsammen kan skabe en mere selvsikker og velafbalanceret tilværelse.
SURFACE handler om de antagelser andre nemmest eller først får om dig. Her kan man snakke om udseende, sociale medier og lignende, som vi alle er en del af hele tiden, og er umiddelbare nemme at sammenligne os selv med uden større individuelle præferencer.
LIFESTYLE er ikke kun den livsstil man fører sig, men mere den anerkendelse, som følger med den. Er du dygtig på dit studie, har gode venner, en flot lejlighed o.l., er det en god tryghed at have med sig, men kan ikke stå alene, da livet jo sommetider tager en anden drejning end ønsket.
CORE er selvsagt grundstenen. Ifølge Matthew Hussey er det her, man ligefrem bliver uovervindelig. Selvom uovervindelig nok er så meget sagt, er din core confidence den tillid til, at selvom mange ting omkring dig går skævt, skal det nok gå alligevel. Det er troen på at du ikke kun kan opnå det du sætter dig for, men at du også er det værd. Det er tilliden til at du ikke bare kan stille krav og mål i dit liv, men faktisk også har evnen til at opnå dem. Både surface og lifestyle er derfor værd at opnå efter bedste evne; ikke kun fordi det er eftertragtet og rart, men fordi de kan hjælpe til at få en mere selvsikker kærne, som i højere grad kan bære dig igennem de udfordringer, livet bringer. Udfordringen arbejder derfor på alle niveauer, for at deltagerne ved sparring og støtte kan sammenligne succeser og udfordringer, i de 30 dage gennem de umiddelbare ’små’ udfordringer, som arbejder både med egen selvforståelse, sammenligning og handling.
Det store fællesskab
I dagene op til udfordringen blev der teaset med adgangen til en facebook gruppe hvor alle deltagere blev budt velkommen til et stort fællesskab. Her må jeg indrømme, at efter et år med corona, ja, så fristede det selv mig. Med et live webinar satte Matthew Hussey (himself) udfordringen i gang, hvor han præsenterede udfordringen, svarede på spørgsmål, og på bedste guru-lignende vis inspirerede os til at tage udfordringen op, og gav os linket til gruppen. Folk var gearede, men lidt tøvende. Nogle sagde hej, men mange sagde intet. Det var først da jeg spurgte hvor folk var fra, det for alvor gik op for mig hvor stort det egentligt var. 108 forskellige steder i verden. Fra Indien til Skandinavien, og alt derimellem. Det var stort. Afstemningen viste, at vi var 12 fra Danmark, som nationalt stolt hilste og opmuntrede hinanden. Da jeg begyndte at række mere ud, mødte min skandinaviske stolthed dog et virkelighedstjek. Jeg var gået ind i udfordringen, fordi jeg var nysgerrig, og hvis udfordringen virkede, kunne det da være rart med lidt mere selvsikkerhed i rygsækken. Men det var langt fra den grund, som mødte mig, da jeg rakte ud til fællesskabet. Jeg kom i kontakt med nogle virkelig spændende mennesker, som af den ene eller anden grund havde valgt at bruge sin tid på udfordringen, og selvom der som end også var mennesker som mig, og som jeg kunne spejle mig i, fandt jeg ud af noget vigtigere, og grunden til at fællesskabet har en helt særlig betydning i det arbejde, udfordringen afspejler.
Selvtillid gør ondt
De hjerteskærende fortællinger og sårbare individer, som til tider rakte ud til fællesskabet, eller som jeg privat tog kontakt til, gav mig en indsigt jeg ikke ville have fået ellers. Hvis jeg ikke havde ladet min nysgerrighed styre, havde jeg ikke vidst hvor ondt skud mod selvtilliden virkelig kan gøre. Om jeg normalt lukker øjnende for det, eller selv har skyhøj selvtillid, lader jeg momentant vige for mit blåøjede blik, for her er fortællingerne vigtigere. Der blev talt om svigt, mistillid, misbrug, job tab, ærgerlige familierelationer, vold og meget mere, som de deltagere som rakte ud, insisterede på at gøre noget ved. Oplevelserne havde sat sig. Dybt. Med en positiv og konstruktiv tilgang forsøgte de at ændre deres tanker og handlinger, og virkelig gøre en forskel i deres liv. Jeg skulle gøre mig umage om ikke at sætte min egen moralske målestok ned over deres fortællinger, når en deltager fx rakte ud og fortalte om en gammel venindes afvisning, som havde sat sig som et varigt ar. Min vurdering var ikke vigtig, for som jeg lærte, så kan livserfaring gøre ondt på både selvværd og selvtillid, uafhængig en objektive vurdering. Det var deres tanker, deres erfaring, deres følelser. Hvad der måske ville have mindre betydning for mig, kan være livsændrende for andre. Det var hvad jeg lærte. Det handler om hvad vi oplever, forstår og følelser, og det er alt andet end objektivt. Derfor tror jeg, at vi alle nok har lidt gavn af en gang imellem at se på hvad der på godt og ondt, har betydning både for os selv og andre. Så vi både kan sætte os selv lidt i perspektiv, men også skabe lidt plads til den forskellighed, som faktisk hersker omkring os. I gruppen så jeg et væld af støtte og opbakning, som blev mødt af en næsten overvældende taknemlighed. Derfor tror jeg også på, at selvom selvværd, selvtillid og så meget andet, har en særlig betydning for os selv, så er denne udfordring værd at gå ind i sammen med andre. Hvad end det ’bare’ er lidt for sjov, eller ud af hjerteskærende nødvendighed, kan sammenholdet i både spejlingen og støtten gøre en kæmpe forskel for udfaldet af udfordringen. Og for at være ærlig, så skader det nok heller ikke, at vi bare i glimt er en smule sårbare sammen.
Ready… Set… GO!
Jeg fulgte udfordringen i sommer, men jeg kan se, at endnu en omgang nu er sat i gang, og hvis det er som sidst, kan man godt nå at være med, selvom man tilmelder sig sent. Her er et stort fællesskab, coaching-muligheder og endda et par live snakke/motivation fra selveste Matthew Hussey. Men er det store tilhør ikke noget for dig, kan du tage en ven i hånden, og prøve lidt på egen hånd. Selve kurset går mere i dybden med hvorfor og hvordan udfordringerne giver mening, men et lille overblik kan måske sætte din egen kurs:
#1 – Gør 1 ting som forbedrer dit udseende
Et nyt sæt tøj, en ny frisure, en piercing, eller andet, som kan gøre, at du føler dig lige en tand mere lækker end normalt. Det kan give det lille boost, vi alle har brug for en gang imellem.
#2 – Send 3 video- eller talebeskeder
Her skal vi ud af perfekthedstænkningen, hvis du ikke er vant til at sende dem. Tanken om at en videobesked eller sågar opslag på de sociale medier skal være perfekt formuleret skal ud til højre, når denne udfordring tvinger os til at være lidt mere umiddelbare og uperfekte i samspillet med hinanden.
#3 – Tag 1 udfordrende samtale
Har en ven overtrådt dine grænser, har du uforløste følelser, eller føler du bare ikke dine gruppemedlemmer lytter, når du kommer med forslag, er det her, du skal give los. Tillad at have grænser og standarder, og vær åben for hinandens perspektiver. Mange følelser kan bero på misforståelser, men dette punkts særlige præmis er også en accept af, at det ikke er sikkert, at modparten lytter, accepterer eller forstår dig. Det vigtige er derfor, at du tør sætte forventninger, og forsøge at række ud til et andet menneske, uafhængig af udfaldet.
#4 – Prøv noget nyt og spændende
Du behøver ikke at springe i faldskærm, men det er sundt for alle, at have noget stort at fortælle om. En ting er, at du har prøvet noget nyt, og derfor ikke kun er et kedeligt vanedyr, men også at man både selv tror på at man er et spændende væsen. Jeg selv gik ud i haven og dansede i silende regnvejr, og selvom det nok ikke er svaret for de fleste, fandt jeg dét smil, som jeg havde glemt, jeg havde. For her er det dig der skal i spil. Noget, som er stort for dig, og noget, du glæde dig over at du rent faktisk endelig valgte at gøre.
#5 – Skab en ny (god) vane
Den eneste af udfordringerne, som du skal holde ved, og gøre hver eneste dag. Nogle af deltagerne ændrede den bevidste vane i løbet af måneden, men vigtigst af alt er, at man aktivt vælger en lille ting, som har betydning, og som man holder ved. Her beviser man overfor sig selv, at man har kontrol over i hvert fald dele af sit liv og sin hverdag, og kan præge den i en retning man ønsker. Man skal gøre hvad man kan, for at huske den nye vane hver dag, men ikke slå sig selv i hovedet hvis man misser en dag eller to, for succesraten er, at man minimum husker den i 20 dage.