Hvad er der sket siden sidst? Jo, der er sket en del. Jeg har fået et kæmpe ansvar, og fået lov til at trække i arbejdstøjet og lave dét jeg elsker. Derudover er jeg blevet klogere på, hvad demens er for en sygdom, samt at selve sygdomsforløbet er forskelligt fra person til person. For hver dag, der går, lærer jeg endnu mere om, hvad jeg kan bidrage med på arbejdsmarkedet!
TEKST Katrine Dethlefsen
Nu er der gået to måneder, hvor jeg har været i praktik i Horsens kommunes demensteam. I forhold til sidste måned, har jeg fået markant mere at lave. Jeg har fået lov til at være med til en masse forskelligt arbejde. Jeg har været med demenskonsulenter på hjemmebesøg for at observere, hvordan de samarbejder med de pårørende om at få den bedste behandling af deres kære, der har en demenssygdom, men stadig er hjemmeboende.
I Horsens Kommune er der forskellige tilbud til de hjemmeboende, såsom Café Fyrtårnet, hvor de demensramte kan komme i nogle timer hver dag i løbet af ugen, og her har jeg brugt nogle dage for at se, hvordan det foregår og hvad de laver.
Derudover har jeg været med til pårørendegrupper, hvor de pårørende samles i et forum, hvor de kan dele erfaringer og give hinanden gode råd. Det er dermed et sted, hvor de kan spejle sig i andre, der står i samme situation.
Samtidig med ovenstående har jeg udarbejdet to interviewguides til de fire fokusgruppeinterview, der skal afholdes i forbindelse med pårørendeundersøgelsen. Der er to grupper for dem, hvor deres kære stadig er hjemmeboende, og to grupper for dem, hvor deres kære er i en af kommunes plejeenheder. I den forbindelse har det været mig, der har stået for at ringe til de pårørende og spørge, hvorvidt de havde lyst til at deltage, samt udarbejde to spørgeskemaer til de pårørende, hvor den demensramte er henholdsvis hjemmeboende eller i plejebolig. Her har det netop givet mening for mig at trække på mine metodiske kompetencer fra Aalborg Universitet, da disse arbejdsopgaver er genkendelige med et almindeligt projekt på uddannelsen. Men selvom det minder om noget, jeg har lavet før, så har jeg aldrig afholdt et fokusgruppeinterview, men det har jeg prøvet nu, og jeg har aldrig, i projektsammenhæng lavet spørgeskemaer. Selvom jeg ikke har prøvet det før, så er det alligevel arbejdsopgaver, der er i tråd med noget jeg har prøvet før – det er så fedt bare at kaste sig ud i noget nyt og tage det som det kommer. Det har i hvert fald styrket mig, da jeg har fundet ud af, at jeg sagtens kan!
Som sociologistuderende lærer vi, at det sociale liv er vigtigt for at forstå, hvorfor mennesker agerer som de gør, og derfor har det også været vigtigt for mig at inddrage dette perspektiv i undersøgelsen, selvom den gerne skulle være sammenlignelig med undersøgelsen fra 2017.