Megaprojekterne er spændingsfeltet mellem projektarbejdet, som vi kender det, og det emnespecifikke erhvervspraksis.
Skrevet af Alberte og Stine, sociologistuderende, 3. semester
Som studerende på Aalborg Universitet har man en enestående mulighed for at deltage i såkaldte AAU Megaprojekter uanset studie og semester. Megaprojekterne er tværfalige, det vil sige, at de grupper, der deltager i et megaprojekt, kommer til at samarbejde i klynger, og derigennem sparre med grupper fra andre fakulteter, imens hver gruppe skriver deres semesterprojekt. Dette syntes vi, lød som en rigtig spændende mulighed, og derfor valgte vi at deltage i megaprojektet “Let at være bæredygtig”.
“Megaprojekterne er en helt unik mulighed for at få kompetencer inden for tværfagligt samarbejde, bæredygtighed og projektstyring. Det er en måde at snuse til, hvordan andre fagligheder anskuer problemstillingerne og udbygge sin egen viden. Det er også en oplagt mulighed for at få skabt et større netværk og sætte det arbejde, man alligevel laver på sit semesterprojekt, ind i en større sammenhæng og adressere relevante samfundsmæssige problemstillinger. Generelt har jeg virkelig mange gode argumenter for, hvorfor studerende skal deltage i megaprojekterne, for jeg tror, det er vejen frem. Jeg tænker, man kan sige, at nøgleordene for megaprojekterne er tværfaglighed, bæredygtighed og samarbejde” – Katrine Bjerg, projektleder for AAU Megaprojekter
Problemstillingerne, man kan vælge under et megaprojekt, er aktuelle samfundsmæssige problemstillinger, hvilket danner et yderst godt grundlag for at arbejde problembaseret og dermed anvende sin viden om PBL i praksis. Vi håbede på at få en smag på, hvordan sociologien kan bidrage til andre fagområder, samt at få et andet blik på vores projekt end blot vores sociologiske vidensgrundlag.
Dog har tilmeldingerne til megaprojekterne i år været begrænset, hvilket har resulteret i, at vores tværfaglige udveksling er begrænset til en enkelt gruppe fra det humanistiske fakultet.
Faktaboks: Megaprojekter i efteråret 2020
19 grupper har tilmeldt sig, men kun 17 er med, da én gruppe valgte en udfordring, der ikke var andre på, og én gruppe sprang fra.
Der er 2 grupper med fra sociologi.
Der er oprettet 6 klynger.
Der er minimum 1 klynge i hvert megaprojekt.
Der er 5 udfordringer, som bliver arbejdet på.
Vi finder dette ærgerligt, da vi havde forventet et større tværfagligt udbytte med mange forskellige grupper og synsvinkler på projektet. Det bør dog siges, at vores nuværende samarbejde med den anden gruppe også har overrasket os positivt, da det har været en spændende og interessant udfordring at tænke over, hvordan vores gruppe og sparringsgruppen kan hjælpe hinanden, trods store faglige forskelle.
Vi undrer os over, at så få studerende har meldt sig til megaprojekternes udfordringer i efteråret 2020, da udfordringerne er lavet på baggrund af Aalborg Kommunens efterspørgsel på kandidater med tværfaglig projekterfaring. Megaprojekterne er netop en oplagt mulighed for at erhverve sig sådanne tværfaglige kompetencer. Alle megaprojekt-studerende får undervisning i de 17 verdensmål, som ligeledes er gavnlige at have kendskab til i mange studie- og arbejdsrelaterede sammenhænge. Nogle verdensmål er mere oplagte at arbejde med for nogle studieretninger end andre, hvorfor det læringsmæssige udbytte ville være mest optimalt med en større klynge, end den vi er blevet en del af. Derfor håber vi på, at flere har lyst til at deltage næste gang, muligheden byder sig i februar 2021.