TEKST Kirstine Marie Nielsen
Dagene er blevet til uger, ugerne er blevet til måneder, og nu står vi overfor sæsonens hyggeligste måned – december. December er der, forventningerne er i sky, glæden skal spredes, og gaverne skal gives. Men er julen blevet overskygget af eksamensstress? Er forventninger blevet til bekymringer? Bevar bare roen, der er mange måder, du kan gøre julen hyggelig på igen.
Nissevenner
Vi er sikkert mange, der husker legen fra vi var små. Legen hvor vi gemmer små gaver og spreder små glæder i hverdagen – nemlig nissevenner. Det behøver ikke kun være en leg, der hører folkeskolen til, det kan nemt hives ind i projektgruppen. På den måde kan I gennem december give hinanden små gaver og slutte af med en dag, hvor I gætter, hvem der har været nisse for hvem. Gaverne kan være små som store, det er helt op til jer. Bare sørg for at lave et budget, så behøver I ikke bruge alle jeres penge på legen.
Kalenderlys
Der findes næsten intet hyggeligere end et lys. Det spreder både varme og hygge, men i december måned er vi så heldige, at lyset også opbygger forventning. Kalenderlyset tæller nemlig ned til juleaften, og hver dag er man lidt tættere på. Skynd dig ud at køb et kalenderlys, lav det til en juledekoration, eller sæt det blot på bordet. Automatisk er der lidt mere julehygge i hjemmet, og det kan måske smitte af på humøret.
Julebag
Julen er jo hjerternes fest, men det er også kagernes. Højtiden har både kager og andre opskrifter dedikeret til netop denne tid, så hvorfor ikke udnytte det? Nettet er fyldt med opskrifter på lækre julekager, det er bare at søge og finde den helt rigtige. Hvis du står og mangler en opskrift nu, så kig på vores opskrift på pebernødder. Sæt en dag af til at bage julekager i alle afskygninger, det skal nok sætte gang i julehumøret.
Opskrift på pebernødder:
- 125 g sukker
- 125 g smør, stuetempereret
- 0,50 dl piskefløde
- 0,50 tsk ingefær, fintrevet
- 0,50 tsk kanel
- 0,50 tsk sort peber, friskkværnet
- 0,50 tsk stødt kardemomme
- 1 øko appelsin, 1 tsk fintrevet skal herfra
- 1 tsk bagepulver
- 250 g hvedemel
- Pisk smør og sukker hurtigt sammen og rør derefter piskefløde i.
- Rør de tørre ingredienser og fintrevet appelsinskal sammen i en skål for sig og rør dette i skålen med de våde ingredienser.
- Saml dejen kort, bare indtil pebernøddedejen er fast og nem at forme og samlet.
- Tril dejen ud i lange pølser og skær pebernødderne ud i passende størrelse på omkring 1×1 cm.
- Pebernødderne trilles til små runde kugler og sættes tæt på en bageplade med bagepapir – de hæver en smule ved bagning.
- Bages ved 200 grader i omkring 8-10 minutter – hold øje med dem, for ovne er forskellige og måske skal de have et minut mere eller mindre i din ovn. De skal kun lige være gyldne.
(www.valdemarsro.dk)
Julekage-dag
Når nu du alligevel har bagt julekager, så skal de da deles ud. Lav faste dage i december, hvor I i jeres projektgruppe skiftes til at have julekager med. Det er altid dejligt med kage, men når det er julekager, så bliver det bare lidt hyggeligere. Så sæt jer ned og lav en liste over, hvem der har julekager med hvornår, så skal I nok komme i julestemning.
Julekalender
Det kan godt være, du føler, du er blevet for gammel til julekalender, om det så er i tv’et eller i form af en chokoladekalender. Sandheden er dog, at det er super hyggeligt at vågne op og kunne åbne en låge hver morgen. Lige så hyggeligt er det at følge med i en tv-julekalender, især hvis det er med en kop kakao i hånden eller nogle småkager på bordet. Hvis chokoladekalenderen er for kedelig, så er det altid muligt at opgradere og finde en kalender med fx. skønhedsprodukter, kaffe eller cognac. Så skynd dig ud at find en kalender, det er ikke for sent endnu.
Julemusik
Intet bringer glæde som en sang, og slet ikke som en julesang. Hvis du mangler inspiration til, hvad du skal høre, så findes der massevis af playlister på både YouTube og Spotify. Det vil med garanti løfte stemningen og bringe julen ind i stuen. Så skynd dig at skrue op for musikken, og nyn gerne med!
Pynt grupperummet
Hvis I har et grupperum, så tag en dag ud af kalenderen og pynt op. Det kan være hjemmelavet julepynt, eller noget i hver især tager med hjemmefra. Hvis I bringer julen ind i de omgivelser, i befinder jer i til hverdag, så bliver det automatisk lidt hyggeligere. Så tag dine gruppemedlemmer og en saks i hånden, klip nogle julehjerte og pynt op! Hvis du ikke har en projektgruppe, så kan du også sagtens pynte dit skrivebord derhjemme. Sørg for at bringe lidt pynt ind i hverdagen, så bliver december lidt mere julet.