Det at være i praktik er en spøjs oplevelse. Det er på ingen måder som jeg forestillede mig at det ville være, men på den anden side ved jeg heller ikke helt hvilke forventninger jeg havde, da jeg ønskede at prøve en masse af og se hvad jeg kunne på arbejdsmarkedet.
TEKST Katrine Dethlefsen
Selvom jeg i den sidste måneds tid ”bare” har observeret og forsøgt at få indblik i hvad det vil sige at arbejde inden for demensområdet, så er der sket en hel del oppe i min akademiske og sociologiske hjerne. Den har virkelig været på arbejde, og jeg så mig nødsaget til at føre logbog dagligt, for at kunne huske hvad jeg havde lavet i løbet af dagen. Det har været en vildt spændende måned, og jeg synes virkelig at jeg har lært noget – både indenfor demensområdet og plejeområdet, og hvordan sociologien kan bruges i hverdagen.
Hos Horsens kommune skal jeg hjælpe med at lave en pårørendeundersøgelse på demensområdet, hvilket er derfor jeg har brugt en måned på at observere og være en del af en demensenhed og et daghjem for demensramte. Jeg har lært noget om hvad det er for en sygdom, hvordan personalet håndterer det og hvordan jeg kan være sammen med de her mennesker som virkelig har været herlige – både de syge og personalet.
Jeg har i løbet af den første måned fundet ud af at min sociologiske viden kan bidrage med en forståelse for adfærd, hvilket særligt kunne være i forhold til stigmatisering, der netop er relevant inden for en sygdom der ikke kan ses og kan være svær at forstå. Derudover kunne jeg hjælpe personalet med at forstå, hvorfor der kunne være uoverensstemmelse mellem den adfærd de så i eksempelvis daghjemmet og dét der blev set i hjemmene. Dét jeg derfor oplever at kunne bidrage med i denne måned, har netop været en forståelse af både de sygdomsramtes adfærd og den måde de pårørende har håndteret forskellige hændelser på. Derudover har jeg gennem mit bachelorprojekt stiftet bekendtskab med demensområdet, ved at undersøge hvilke følelsesmæssige oplevelser en ægtefælle til en demensramt gennemgår, og denne viden, samt følelsesmæssige forståelse, har også været anvendelig til at kunne forstå den adfærd jeg har været vidne til.
I den kommende tid skal jeg være med til at lave den kommunale pårørendeundersøgelse på demensområdet hvor jeg blandt andet skal tage mig af at lave interviewguide, være med til samtlige fokusgruppeinterviews, være med til at forbedre spørgeskemaet og bearbejde data. Her kommer mine metodiske kompetencer virkelig i spil, og jeg glæder mig helt vildt. Det indledende arbejde med undersøgelsen er allerede startet.