Et studiejob kan være nøglen til bedre økonomi, men det kræver ofte dedikation, fokus og et meget nært forhold med sin kalender hvis man skal jonglere med det hele som studerende.
Tekst Frederikke Sofie Tast
Som studerende er der altid en hel masse ting, tilbud og forventninger som man skal forholde sig til. Skal man have et job? Skal man iværksætte den helt store frivillige indsats i en lokal hjælpeorganisation, eller hvad er vejen frem? I dag er det meget almindeligt og attraktivt at have et studiejob mens man læser, og det er der mange gode grunde til. Ofte har studierne en meget boglig tilgang, og det kan derfor være svært at få en forståelse for erhvervet bag hvis man kun lærer gennem bøger, teoretiske begrebsapparater og forelæsninger. Studiejobs er derfor en god måde at opbygge erhvervserfaring under studietiden, og samtidig vedligeholdes eller indlæres en typisk arbejds-jargon som du vil kunne gøre brug af fremover. For lad os være ærlige, det er ikke det samme at studere fuld tid som at arbejde 37 timer i en administrativ stilling…
Et mangesidet job
Jeg fik mit job som studentermedhjælper hos samfundsfagligt fakultet tilbage i marts måned da jeg til tider havde svært ved at finde inspiration og motivation i et meget bogligt studiemiljø. Det at have fået et studiejob, har givet mig utrolig stor indsigt i arbejdsgangene på universitetet, og klarhed over hvad jeg højst sandsynligt selv kommer til at beskæftige mig med i fremtiden. Jeg har været så heldig at lande i en stilling hvor jeg arbejder på kryds og tværs af to institutter, og kan blive ansat til at hjælpe med en masse forskellige ting, fx. forelæsninger, ph.d. forsvar, transskribering, rapport-opsætninger, plagiatsager, kopierings arbejde, projektassistance og meget mere. Som studentermedhjælper skal man være frisk og indstillet på at lave mange forskellige ting, men det mindset giver også øvelse i det faktiske arbejdsmarked som eksisterer uden for universitetets trygge murer.
At få et studiejob har givet mig en selvindsigt i mine egne mangler og begrænsninger. Det udfordrer mig til grænsen, hvor jeg ved at jeg endnu ikke har evner til at bevæge mig over.
Kan den markerede tekst være en taleboble et sted – uafhængig af tekstens spalter?
Tilbage i september måned stod jeg for at ringe op til de største virksomheder i Danmark, for at spørge efter en mailadresse til HR-administrationen, så vi kunne udsende et spørgeskema. På papiret et forholdsvist let og tilgængeligt job; det krævede jo bare et opkald og lidt sweet-talk over telefonen. Men jeg må indrømme at da jeg sad med HR-chefen for LEGO koncernen i røret, så kunne jeg godt mærke at det her krævede mere end blot sweet-talking. Jeg skulle pludselig legitimere mig selv over en telefon, virke fattet og selvsikker, men samtidig underdanig høflig. Det var faktisk lidt af en vild oplevelse. Der skulle lige en opvarmning til, så jeg startede ud med et par gode vejrtrækninger og at stå lidt på hovedet (bogstaveligt talt – det er en yogastilling der bl.a. hjælper på blodcirkulationen) for at komme i gear.
Men hvordan får man så det hele til at hænge sammen?
For at være ærlig så er det nok også den sværeste opgave ved at have et studiejob, for det kræver en hel del planlægning og strukturering af tid. Det kræver at du spørger dig selv hvor meget du er villig til at gå på kompromis med dine egne forestillinger og forventninger til dig selv om at være studerende. Jeg synes selv at jeg opnår en bredere referenceramme, og af den grund så bliver jeg også mere motiveret til at dykke ned i bøgerne igen. Jeg har dog op til flere gange måtte erkende at det er umuligt at nå det hele – på trods af et oprigtigt ønske om det. Jeg tror kun at man skal søge et studiejob hvis man har gjort de her overvejelser med sig selv. Et job er tidskrævende, selvfølgelig er det det, men det kan også tilføre nogle andre kvaliteter til hverdagen og måske endda nye bekendtskaber fra andre studier. Jeg kan anbefale at man bliver bedste ven med sin kalender hvori man kan sætte tid af til sit studie, job, venner og alenetid. I en verden hvor vi hele tiden tænker effektivitet, og måler os i resultater, så er det vigtigt at strukturere sin tid på en sådan måde at man også kan tage fri, helt fri, en gang imellem.
Få landet jobbet
Har man læst hertil, så må det betyde at man i en eller anden grad er interesseret i at fortsætte/genoptage/opstarte sin søgning efter et studiejob. Heldigvis er der mange muligheder indenfor mange forskellige fagligheder, og på den måde kan vi prise os lykkelige over at vi bor i Nordjylland frem for Storkøbenhavn, da der ikke er lige så mange mennesker om buddet.
Start med at gøre det klart for dig selv hvilke type job du vil søge, hvor mange timer om ugen du har til rådighed og hvilke kompetencer du vil have i spil. Derefter så gennemlæs dit CV, få gerne en ven til at se på det med friske øjne eller tag det med til et CV-tjek hos din fagforening (de udbyder ofte denne slags arrangementer). Dernæst skal du se udvalget, og som oftest vil du finde ud af at studiejobbene er lige foran hovedet på dig når du rigtig får set efter. Ellers kan du lede efter en stilling på følgende hjemmesider:
Studiejob Danmark – Graduateland – Studerende Online – AAU Jobbank – Aalborg.dk
Når du har fundet et job, så læs annoncen grundigt igennem hvorefter du skriver en ansøgning som komplimenterer de fagligheder og kompetencer der efterspørges i jobannoncen. Det kan også være en ide at få en ven til at læse denne ansøgning igennem.
Held og lykke med jobsøgningen!