Tekst: Veronica Maria Jensen

Om end vi er til podcasts eller ej, kan vi ikke ignorere det faktum, at podcasts er en fremadstormende niche i medieverdenen. I denne artikel kommer jeg med mit bud på, hvorfor podcasts har taget folket med storm.

Hvor end du befinder dig, er dine hørebøffer altid en sikker følgesvend. Derfor er det altid en mulighed at behage dine øregange med den nyeste podcast. Dermed er det en kanal, der altid er lige ved hånden og tilmed let tilgængelig. Hvad enten du er ude at gå en tur for dig selv, ligger i din seng i bælgragende mørke, eller sidder i toget på vej hjem til dine forældre, så er du ikke alene. Mads og Monopolet, Curlingklubben og Den Grå Side er blot nogle af de mange podcasts, der er klar til at underholde dig i en stille stund med diverse dilemmaer, morsomme anekdoter og lumre historier.

Men spørgsmålet er, hvorfor vi tiltrækkes så ekstrem af at lytte, når vi vasker op eller cykler til fodbold. Faktisk tror jeg, at podcasts er blevet vores følelsesmæssige ven. Når vi lytter, kobler vi fra, og befinder os i vores egen boble, som ingen andre end os selv bestemmer over. Vi behøver ikke at forholde os til noget andet end at lytte, grine og blive gratis underholdt. Podcasts er tilmed en mulighed for, selektivt, at udvælge og skabe kontrol over, hvad vi lytter til og hvornår vi gør det, modsat radio. Netop derfor tror jeg, at mediet er enormt attraktivt, når det gælder om at stimulere lytterens øregange.

Tre podcasts du bør unde dine ører

Nok om hvorfor vi lytter til podcasts. I det følgende vil jeg komme med tre bud på nogle podcasts, jeg mener fortjener din opmærksomhed.

Mørkeland

Min absolut favorit podcast er Mørkeland. Jeg blev bekendt med denne podcast gennem min bedste veninde. Vi har sammen haft utallige filmaftener, hvor vi har set gyserfilm i timevis med dynen trukket helt op til ansigtet. Så hvis du, ligesom jeg, er til virkelige hændelser og uopklarede mord, så lyt med. Camilla og Kristine er de to fortællere, der er ualmindeligt betagede af, hvad der får mennesker til at dræbe. Gennem historier, både fra Danmark og USA, fortæller de om mørke historier, der får hårene til at rejse sig. Et godt tip med på vejen: Lyt ikke til denne podcast, hvis du går alene hjem om aftenen. 

Hva så?!

Et andet bud på en podcast er Hva så?! med Christian Fuhlendorff. Jeg har hørt om denne podcast gennem min kæreste, der flittigt lytter med. Fuhlendorff inviterer, på skift, en række beundringsværdige mennesker med på en gåtur, der munder ud i spændende fortællinger om deres liv, herunder hvor de kommer fra og hvordan de er kommet dertil. En yderst personlig podcast, hvor både gæster og værten selv, ikke er blege for at dele personlige historier. Det unikke opstår for mig i, at der gøres op med den gængse interviewstil, hvor det kun handler om at udspørge gæsten.

Sitter

Jeg elsker Iben Hjejle! Så da jeg hørte, at hun sammen med veninden Signe Lindkvist har lavet podcasten Sitter, måtte jeg simpelthen lytte med. Som damerne selv beskriver det i første afsnit, så handler deres podcast om, hvad der rumsterer i deres egne hoveder, lige fra små, overfladiske og banale ting, til store og tunge emner. Denne podcast er enestående, da optagelserne foregår i værternes egne hjem. På den måde får du følelsen af, at du bliver inviteret med indenfor til en uformel snak. Den er underholdende og er du, ligesom mig, vild med kvinderne, der står bag – ja så bliver den jo kun endnu bedre.