Tekst: Alexander Kokkedal

Fotos: SNT

Christoffer Bak læste en bachelor i erhvervsøkonomi på Aalborg Universitet og en kandidat i innovation og entreprenørskab. Han dimitterede i sommer og kan nu gå fuldtid med sin virksomhed.

Christoffer er nemlig iværksætter og startede tidligt under studiet tøjbrandet Shaping new tomorrow, forkortet SNT, sammen med to medstuderende. Sabbatårets erfaringer med tøjsalg til venner blev grundlaget for at knytte teorien fra studiet og den personlige interesse i tøjdesign sammen – et grundlag, Christoffer Bak nu har tid til at bygge videre på.

Jubel over 02 i statistik

Før han begyndte på AAU, havde Christoffer Bak et hobbyprojekt i sabbatåret: han lavede nogle T-shirts, hættetrøjer og kasketter, som han solgte til bekendte. Cyklende fra lejlighed til lejlighed viste han varerne frem og fik god feedback. Det gav ham blod på tanden for at gå mere seriøst ind i tøjbranchen og få idéerne ned på skrift.

”I den periode var hele den længste væg i min lejlighed bare fyldt med A4-papir, jeg havde klistret op med alle mulige idéer, jeg gik og skrev ned. Og så på 4. semester slog jeg mig sammen med mine to nuværende partnere, Christian Aachmann og Kasper Ulrich, hvor vi så perfektionerede planen,” beretter Christoffer Bak.

Producenter skulle de finde, og med planen lagt tog Christoffer Bak en tur sydvest på.

”Ud fra det rejste jeg så til Portugal – faktisk midt inde i semestret. Jeg købte en énvejsbillet derned og anede ikke, hvor lang tid det tog. Jeg kan især huske, at vi havde statistik det semester, for det havde jeg ikke rigtig tid til at komme til. Det var selvfølgelig en udfordring at skulle til statistikeksamen uden at have været særligt meget til stede,” fortæller Christoffer Bak.

”Tankerne lige især på det semester lå andetsteds. Det var hele den proces, hvor vi skulle åbne butik og stable basen på benene. Men det gik – jeg fik et 02, og det var nok. Jeg tror aldrig, jeg har set nogen juble så meget over at få et 02, især fordi min gruppemakker havde været inde lige inden mig, trukket det samme emne og fået 12,” fortsætter han.

Passion driver værket

Og resten er historie. I dag er SNT oppe at køre med flere og flere kollektioner i pipelinen og ambitioner om at udvide til udlandet. Christoffer Bak henter mange nye kompetencer gennem drift af virksomheden. Selvom intentionen er at holde fast i SNT, ville han være en stærk kandidat, hvis han nu skulle ud at finde et andet job, mener han.

”Jeg tror, det giver én en fordel til, når man skal ud at søge job, at man – ligegyldig om man har fået succes med det eller ej – har haft evnen og viljen til at køre på to heste på samme tid. Det viser jo en eller anden form for arbejdsmoral og vilje til at tage initiativ,” siger han med hentydning til vekslen mellem studie og virksomhed.

Meget arbejde har der været i at starte op, når der samtidig var et studie at passe. Men brænder man for det, man laver, får man lige den ekstra styrke og kan indhente de gode erfaringer både fra succeser og fejltagelser, lyder det fra iværksætteren.

Passion er nok nøgleordet. Hvis du virkelig gerne vil lave alle de her learnings, bliver du nødt til at gøre et eller andet, som du har en passion for, for ellers så kommer du sgu nok til at gå død i det, og så når du ikke langt,” konstaterer Christoffer Bak.

Hvornår skal du starte? Nu

Udover under opstarten af SNT har Christoffer Bak ikke negligeret studiet. Han fik et 12-tal i bachelorprojektet, og studiet gav ham en faglig interesse i forretningsmodeller, som han har planer om at blive ved med at forske i også nu, hvor han er dimitteret. For ham har det at prioritere tiden været alfa og omega, når det kom til at jonglere mellem tingene i hans liv.

”Jeg går typisk meget intensivt ind i det op til afleveringer og eksamener. Dér læser jeg alt, det handler om, og laver nogle noter. Så er al den viden frisk i din hukommelse, og du er klar til at gå op og anvende den. På den måde bruger man kun nogle dage op til, hvor det egentlig gælder, i stedet for at sprede det ud,” fortæller Christoffer Bak.

AAU’s fokus på projektarbejde, der fylder en større del af semestret, muliggjorde prioriteringen. Christoffer har rosende ord tilovers for AAU’s PBL-model, hvor man dykker ned i emner, der interesserer én og sparrer med studiekammerater. Christoffer Bak råder studerende med ønske om at starte virksomhed til at komme i gang. Du har tiden, og med SU behøver du ikke have et job ved siden af, lyder det. Det har virket for SNT’s stiftere.

”Vi har ikke taget penge til os selv i tre år nu, hvilket har været en bevidst strategi fra starten af. Men nu bliver jeg færdig med uddannelsen, så nu begynder vi at tage løn. Det giver både en fed motivation i forhold til at arbejde ud fra de rigtige årsager i stedet for at tjene noget til dig selv, samtidig med at du har den fordel, at du kan bruge alt dit cash flow til at vækste virksomheden,” fortæller Christoffer Bak.