Tekst: Anders Risgård Tranholm og Dianna Korshøj

Landsbydreng fra Horsens tordner frem med små videoindspark med Facebook som sin ven

 

Stand-up komikeren, Mark le Fevre, voksede op i Horsens, men flyttede senere til Aarhus, hvor han startede sin karriere. Efter et par år i Aarhus blev han kontaktet af radiostationen, The Voice, hvor han blev tilbudt et arbejde i programmet ”Vågn Op! Med The Voice” – dette blev startskuddet til en karriere som professionel komiker. Til studiemessen havde Studentersamfundet arrangeret en performance, og vi fik efterfølgende en snak med ham.

 

TV-showet

Marks store passion for videoer på Facebook var startskuddet til hans eget show på TV2 ZULU: Stjernekigger med Mark le Fevre. I programmet delte han personlige holdninger om celebrity-livet – ikke kun om andre kendte mennesker, men også egne erfaringer helt privat. Med dette som udgangspunkt forklarede han selv, hvordan det er at gå det fra at optræde på en scene til at være i fjernsynet:

 

”Det er to meget forskellige discipliner: Stand-uppen er noget, jeg er langt mere stolt af, det andet det er sådan noget mere uge-til-uge, hvor vi var et meget lille hold af skrivere. Så jeg ville være ked af det, hvis folk så det og vurderede ud fra det, hvorvidt jeg er sjov eller ikke sjov.”

 

Han havde – og har stadig – meget stor respekt for alle de komikere, der udelukkende bruger fjernsynet som deres medie. Det var en stor oplevelse for ham at lave programmet – processen såvel som udførelsen. Det var en stor udfordring for ham at komme ud af sin komfort zone ved kun at have én uge til at skrive materiale til ét program af næsten en halv times varighed. Derfor vil han hellere skrive jokes til en sceneoptræden end lave et program under et sindssygt tidspres, og ifølge ham bliver det måske aldrig helt det samme:

 

”Jeg vil godt love, at jeg er markant sjovere på en scene, hvor jeg har brugt længere tid på mit materiale; end på noget, som jeg måske kun har brugt en uges tid på.”

 

En jyde, fynbo og københavner sad på en bar…

Med den spæde opvækst i Horsens havde man nok ikke set det komme, at han skulle blive en rapkæftet københavner. Bopælen er indre København, men jyden er ikke langt væk. Man skulle tro, at der var forskel på at optræde for jyder eller københavnere, men Mark synes ikke, der er den store forskel:

 

”Det er jo løgn at sige, at der ikke er forskel, men jeg synes ikke, den er så voldsom. Der er større forskel på at optræde for typer af mennesker. Man kan jo komme ud til en lidt tør advokatfest, hvor publikummerne sidder i jakkesæt og med rank ryg.”

 

Som han fortæller, så findes der ikke den store forskel, når man først har været ude og opleve verden. København er geografisk set hovedstaden, og Aarhus er demografisk Danmarks andenstørste by, men ifølge Mark er der ingen storby i Danmark set i det store perspektiv – og lige præcis derfor er forskellen mellem mennesker ikke særlig stor.

 

Friheden i fantasiverden

Godt nok er Mark en travl mand, men bag facaden gemmer der sig en okay kæreste og en mand med flair for fantasy. Ved siden af sit arbejde nyder han en fritid med spil, film og tegneserier, som han bruger til at koble af med:

 

”I perioder får jeg også læst en del tegneserier, og det synes jeg også er en spændende verden. Jeg holder mig hele tiden opdateret på de ting, og jeg synes, det er to helt vidunderlige verdener. Og så prøver jeg også til dels at være en ok kæreste.”

 

Mark bruger fantasiverdenen som et fristed – lige fra ham og kæresten, der hygger om en film, et tegneserieblad til det nyeste spil. Lige nu spiller han det nye ”Uncharted” og især ”Zelda”, mens han nyder en god komedie- eller actionfilm i ny og næ. Det eneste han holder sig fra er gyserfilm:

 

”Jeg er et helt nervevrag bagefter og skal føle mig helt usikker i min egen lejlighed.”

 

Arbejdslivet kan være hårdt nok i sig selv, men han ønsker heller ikke at sidde og ryste i bukserne derhjemme.

 

Den nye platform

Med sin store passion for internettet og dets udvikling forklarede Mark, hvorfor netop denne platform fangede ham helt fra starten. Ifølge ham er der en klar kontrast mellem at optræde på en scene kontra at optræde i et tv:

 

”I fjernsynet er det en eller anden person højt oppe i hierarkiet, der siger: ”Du må gerne være med”; hvorimod alt det andet, jeg har lavet, er noget, jeg 100 % selv har lavet.”

 

Facebook er et sted, han bruger til at dele sine meninger, og netop dette er en af tingene, der har hævet hans popularitet. Én ting er at optræde foran et live publikum, men en anden ting er at lave jokes i videoformat:

 

”Nogle gange sidder man og skriver jokes, men det er ikke alting, man tænker, der ville være godt på scenen. Men så tænker man: ”Nå ja, Gud; jamen, vi kan da lige prøve at filme det”. Jeg begyndte at gøre det ret ofte, og så tog det egentlig bare fart.”

 

Og fart har det taget! På Facebook kan man nemlig finde alle hans små videoer, hvor han joker, laver sketches, udøver sit musikalske talent og endelig lufter sine tanker på en lidt skæv måde.

Ikke på tv, ikke på scenen, men lige netop på Facebook får du et 3-minutters indblik i den rigtige Mark le Fevre.